Dacă meseria mea nu e respectată, de ce aș mai practica-o?

Conform unui articol publicat pe Digi24, extras dintr-un studiu realizat anul acesta, cele mai respectate meserii din România sunt: medic, profesor, cercetător, preot, programator, avocat, inginer, consultant în management, contabil și economist. Ceea ce fac eu, care să zicem că e cel mai aproape de jurnalism, nici măcar nu se află pe această listă, având în vedere că la un moment dat să fii jurnalist era o chestie destul de importantă. Dar, cancanizarea excesivă din ultimii ani a dus ca această ocupație să fie văzută cu dispreț și trebuie să recunosc și eu: de multe ori mă întreb cu poate dormi cineva care scrie lucruri denigratoare despre anumite persoane sau care nu scriu altceva decât ce mai face Guță sau Drăgușanca & co.

Revenind. Poate nu sunt jurnalistă, nu umblu pe teren, nu fac anchete ample, însă fac lumea celor care răspund la astfel de chestionare mai bună. Pentru că nu e chiar așa de ușor pe cât pare să faci social media sau conținut. Faptul că „cei care lucrează în online stau pe Facebook toată ziua” este cea mai mare minciună propagată în ultimii ani. Cei care stau pe internet toată ziua și freacă menta mai sunt și strategiști, marketeri, planneri, experți în comunicare, buni oratori și scriitori și oameni care știu cum să apere imaginea cuiva.

Noi, ăștia care stăm pe internet, suntem școliți. Să nu credeți că doar avocații, medicii, profesorii sau oricare din alealalte 10 joburi merg la facultate. Am fost și eu la facultate, am terminat un liceu și un master. Am investit 5 ani de educație superioară în mine, pentru o carieră în comunicare online, și urmez cursuri în continuare. Muncesc peste 8 ore pe zi, de multe ori nu dorm noaptea și încerc să fiu mai bună cu fiecare minut care trece.

Dar cel mai important lucru este că cei care răspund la astfel de chestionare uită că fără cei care lucrează în online, ei nu ar avea site-uri pe care să le citească, nu ar afla știrile la minut pe Facebook, nu ar avea bloggeri pe care să îi citească, nu ar avea vloggeri pe care să îi urmărească și poate că nici Tony Poptămaș nu ar mai exita. Unde mai pui că fără oamenii specializați în comunicare online poate că Johannis nu ar fi fost președintele noastru.

Munca noatră este la fel de respectabilă, muncim și noi ca să ne câștigăm banii într-un mod cinstit. Poate nu vindecăm oameni, nu găsim leac pentru cancer sau nu construim clădiri, dar construim o relație de durată cu brandurile simpatizate. Iar consumul ridicat de media demonstrează că totuși avem un loc bine câștigat în această lume.

Printre meseriile care își au rădăcinile în istorie și-a făcut totuși un loc meseria de programator, care pare că este tot mai respectată. Da, programatorii își au și ei rolul lor, de altfel destul de mare, în dezvoltarea internetului și a tehnologiei și merită un loc pe podiu.

Dar, mă întreb: ce caută meseria de preot printre cele mai respectate joburi în 2015? Nu ar putea fi schimbată cu altceva? Și nu mă refer la ceva din domeniul onlineului pentru că sunt numeroase alte joburi care merită respect maxim. De exemplu: papucar/cizmar – sunt foarte puțini rămași, croitor –  dacă vrei ceva unic, la ei trebuie să apelezi, agricultori, pădurari, scriitori, designeri, muzicieni, sudori, constructori, actori și mai toate meseriile din lume. Fiecare job e unic și necesită o minimă specializare. Iar probabil cele mai respectate meserii ar trebui să fie cele pe cale de extincție, pe care doar o mână de oameni le mai pot face.

Când o să se schimbe această ierarhie și când nu o să mai fie bazată doar pe statut și pe școala terminată? Până la urmă toată lumea se plânge de medici că fără să le dai banul în plic nu fac nimic, de profesori că nu pun pasiune în meserie sau de preoți că fură și nu reprezintă spiritualitatea aferentă. Și atunci care e ideea? De ce se contrazice atâta de tare ceea ce gândesc oamenii cu ceea ce spun?

Deși am o meserie pe care majoritatea lumii nu o înțelege, ajut și eu la dezvoltarea lumii într-o oarecare măsură. Și cred că pasiunea și dorința de mai bine merită mai mult respect decât meseria/titlul în sine. De fapt, faptul că muncești și ai un job merită cel mai mult respect.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ